Blijf leren en ontwikkelen!
Door: Michiel Santman
Ik ben niet de enige die het erover heeft en erover schrijft: het belang om te blijven leren en te ontwikkelen. Vroeger deed je een opleiding, haalde een diploma en ging je aan de slag in de baan waarvoor je geleerd had en kon je jaren blijven zitten. Nog geen twintig jaar geleden was dit het ideaalplaatje. En nu is die tijd is voorbij. We leven in het tijdperk van een leven lang leren.
Als christenen zouden we meesters moeten zijn in het leren en groeien, dit is de les die Jezus ons leerde. In Shelter bieden we elk seizoen het coachtraject ‘Droom in Uitvoering’ aan. Lees er hier meer over: www.shelter-haarlem.nl/personal-life
Interesse om aan een volgend traject mee te doen? Stuur Michiel een mailtje: michiel@shelter-haarlem.nl
Waarom is het belangrijk om je te blijven leren en ontwikkelen? Hieronder geef ik je als coach vier redenen.
1) De wereld veranderd razendsnel
We leven in een VUCA wereld, het is een acroniem waarbij elke letter staat voor de volgende vier termen:
- Volatile. Dit is de vluchtigheid, de snelheid en dynamiek van veranderingen.
- Uncertain. Onzekerheid, de onvoorspelbaarheid van wat er te gebeuren staat.
- Complex. Complexiteit, het zeer complexe krachtenveld van factoren, de chaos en verwarring die onze organisaties omgeven.
- Ambigious. Dubbelzinnigheid, het lastig kunnen duiden van zaken en onduidelijke oorzaak- en effectrelaties. Dit vraagt van de professional van vandaag dat hij fit is, persoonlijk leiderschap in leren, ontwikkelen en presteren.
2) Behoud je marktwaarde
‘Stilzitten is geen optie’, zegt Nick van Dam, hoogleraar bedrijfsleren & leiderschapsontwikkeling aan de Nyenrode Business Universiteit en partner bij McKinsey & Co. in het Financieel Dagblad*. ‘Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen verliezen kwalificaties op de arbeidsmarkt sneller hun waarde’, aldus TNO. ‘Wie nu van school komt en niet bij blijft leren, heeft binnen vijf tot tien jaar een kennisachterstand.’ ‘Er zijn nog maar weinig mensen die een lifelong learning mindset hebben’, zegt Van Dam. ‘Ze beseffen onvoldoende dat ze zich moeten blijven ontwikkelen. Als je kijkt naar de levensverwachting en ontwikkelingen in de AOW-leeftijd, dan werken mensen zeker vijftig jaar. In die tijd moet je relevant blijven om te kunnen blijven voorzien in je levensonderhoud. Je moet bedenken hoe je die relevantie behoudt. Nieuwsgierigheid is erg belangrijk voor een zogenaamde groeimindset. Je kunt als individu niet meer denken: ik doe één opleiding of studie en dat was het. Dit is de tijd van continu scholen en omscholen. Bewustwording daarvan is de eerste stap.’ Dus door te blijven leren blijf je bij. Dat is belangrijk voor jezelf maar ook voor je werkgever. En als je ondernemer bent is dit natuurlijk ook belangrijk. Want naast je product of dienst is up-to-date kennis net zo cruciaal.
3) Stuur je leven in de goede richting
Slechts weinigen komen direct in dé baan van hun dromen terecht. Velen weten niet eens echt wat ze later willen worden. Dus je begint ergens en gaandeweg ontdek je wat je echt leuk vindt én kunt. Zo is het mij vergaan en wellicht ook jou. Iedere stap die je zet in je ontwikkeling brengt je dichter bij je missie. Elke cursus, training of opleiding helpt je verder ontdekken wie je bent en wat je wilt. Daardoor kom je steeds dichter bij je doel terecht.
4) Leren is leuk
Dit geldt wellicht niet voor iedereen maar wel voor mij: leren is gewoon leuk! Door te leren heb ik zoveel nieuwe dingen ondernomen en dat heeft mij heel veel gebracht. Door stappen te zetten om nieuwe dingen te leren is mijn moed en durf zeker ook toegenomen. Ik maak niet graag fouten, dat heeft te maken met mijn perfectionisme. Door mezelf uit te dagen om te blijven leren vind ik het makkelijker om ook fouten te maken. En dat hoort nu eenmaal bij leren.
Tip: Leer zoveel mogelijk in je werkomgeving. Ooit gehoord van het ‘70-20-10 model’? Professionals verzamelen bewust en onbewust leermomenten door training (10%), door de mensen om hen heen (20%) en door de ervaringen die ze opdoen (70%). Een externe training (10%) voegt alleen toe als de andere twee stappen ook gezet kunnen worden. De kunst is om dat als leidinggevende te faciliteren en als professional zelf te organiseren. Bekijk hier de video: