skip to Main Content
Oktober Overvalt Je Ieder Jaar?

Oktober overvalt je ieder jaar?

Door: Stephan Zweers

Toen ik nog jong was en onbezonnen was ik erg fan van de band BLØF. Niet heel christelijk misschien, maar wel een leuke band met een onwijs goede drummer. Ik luisterde de muziek en kende bijna alle teksten uit m’n hoofd. Ze hadden ook 1 liedje en dat deed me wel altijd wat: Oktober. Het lied begint met: Oktober overvalt ons ieder jaar. En zo voelde dat ook altijd voor mij. Oktober was namelijk meestal het begin van mijn winterdip.

Wij hebben in juni ons 4e kind gekregen waar we dolgelukkig mee zijn. Op vakantie gaan met hele kleine kinderen is alleen niet iets waarvan we dachten dat we ons gezin daar blij mee zouden maken. Sowieso is de eerste periode met een baby, zacht gezegd, een uitdagende periode. Maar goed, wij besloten dus niet op vakantie te gaan, maar gewoon lekker een weekje Limburg te pakken bij familie.

De zomer was natuurlijk veel te snel voorbij en in september begint het seizoen in Shelter altijd weer met volle teugen. Ik weet niet of jullie nog van het weer hebben kunnen genieten, maar toen we in september een aantal weken slecht weer hadden begon bij mij het verlangen terug naar de zomer alweer.

Je voelt het aankomen, toen stond oktober alweer voor de deur. Het liedje van BLØF klonk weer in mijn gedachten. Dit jaar moet ik het anders doen zei ik nog tegen mezelf. Dus verzon ik om met mensen om me heen een plan te maken waarmee we deze winterdip konden voorkomen. Wandelen, spelletjes, kerstfilms, bakken, sporten, etc. etc. Vooral veel fun dus.

Toen vroeg ik aan de Heilige Geest: wat vindt u eigenlijk van mijn winterdip? Waarop de Heilige Geest heel wijs antwoordde: waar heb jij een overeenkomst mee gesloten? Leven en dood is in de kracht van de tong. Stephan, jij hebt de woorden van BLØF in je hart gesloten als waarheid; misschien kan dit wel waar voelen, maar onze gevoelens zijn niet de hoogste indicator van waarheid, maar wat God zegt over de situatie.

Het is niet verkeerd om naar BLØF te luisteren, of activiteiten te ondernemen waardoor we ons beter voelen tijdens de koude maanden. Maar God zei tegen mij: Ik heb elk seizoen gegeven voor een reden en je mag het mooiste halen uit elk seizoen en de verschillen omarmen wat elk seizoen te bieden heeft.

Het gaat er dus eigenlijk om waar we ons denken mee vernieuwen. Vernieuwen we ons denken met hoe we ons voelen of met de waarheid van God. Doordat ik continu in mijn hoofd dat liedje van BLØF liet gaan, herhaalt die continu dat oktober mij zou overvallen. Gek genoeg gebeurde dat dus ook elk jaar. Maar misschien heeft dat dus wel te maken met dat ik mijn denken, vernieuw met de negatieve gedachte: dat oktober een lastige maand voor mij is.

Dit jaar heb ik dus besloten om mijn denken te vernieuwen met positieve waarheid als aanvulling op alle leuke activiteiten die we verzonnen hebben voor deze wintermaanden.

Een paar proclamaties die ik gemaakt heb:
• Ik heb vrede, vreugde en rechtvaardigheid, los van mijn omstandigheden.
• Hoe ik mij voel is niet de hoogste indicator van waarheid, maar wat God over mij zegt
• Gods genade is beschikbaar voor mij
• Mooie dingen gebeuren in elk gebied van mijn leven
• Al Zijn beloftes over mijn leven zijn ja en amen.

Zoals Walfried laatst heel mooi beschreven heeft in zijn preek: we ontkennen niet onze omstandigheden, maar we kijken naar onze omstandigheden met Gods perspectief.

En zo ga ik in ieder geval deze winter in. Vol van hoop en vreugde met het geloof dat ik vol kan gaan genieten van het winterseizoen dat voor de deur ligt. Misschien herken jij je ook wel in mijn verhaal en spreek je ook uit dat je altijd last hebt van een winterdip? Laten we samen ons denken vernieuwen en uit de komende herfst / winter het beste halen wat dit seizoen te bieden heeft.

Liefs & blessings, Stephan

Back To Top